VSY
Sijaintisi: Etusivu > Vaikuttamistoiminta > TIEDONKERUU > Vapaan sivistystyön fuusiot ja verkostot > 5. Osaava-yhteistyöhankkeissa syntyneet verkostot

5. Osaava-yhteistyöhankkeissa syntyneet verkostot

Osaava-hankeyhteistyö on ollut merkittävä yhteistyön virittäjä vapaan sivistystyön oppilaitoskentässä. Lähes kaikissa maakunnissa on toteutettu puolen vuosikymmenen aikana lukuisia Osaava-hankkeita erilaisilla oppilaitoskokoonpanoilla ja erilaisilla ohjelmasisällöillä.

Osaava-hankkeiden perustarkoituksena on ollut opettajien täydennyskouluttaminen. Täydennyskoulutuksen rinnalla laatutyö ja benchmarking ovat olleet hankkeiden täydentäviä teemoja.

Esimerkiksi Suomen suurimmassa Osaava-hankkeessa "Opet oppii" on koulutettu lähes 1500 pääkaupunkiseudun kunnallisten kansalaisopistojen päätoimista ja tuntiopettajaa vuosien varrella. Vuonna 2015 hanke verkostoitui Helsingin yksityisten kansalaisopistojen Osaava Helsinki -hankkeen kanssa. Hankkeet toteuttavat yhdessä koulutuksia ja kehittämistyötä.

Itä-Suomessa toimi DigiOsaava vapaa sivistystyö -hanke. Hankkeen tavoitteena oli avata digitalisoituminen toimijoille mahdollisuutena kehittää omaa työtään ja edistää opiskelijoiden oppimista sekä pitää kynnys digiympäristön hyödyntämiseen matalana. DigiOsaava vapaa sivistystyö -hankkeella vastattiin oppilaitosten toiminta-alueiden kasvamiseen erityisesti kuntien yhdistymisen seurauksena ja opintojen alueellisen saatavuuden varmistamiseen. Hanke antoi valmiuksia oppilaitostasolla kohdata uudet digitalisoitumisen haasteet ja mahdollisuudet.

Osaava-hankkeet ovat olleet pääosin kansalaisopistojen yhteishankkeita. Joissakin maakunnissa mukana on ollut kansanopistoja ja kesäyliopistoja. Harvinaisempia ovat olleet hankkeet, joissa kumppaneina on ollut myös ammatillisia oppilaitoksia. Eräissä tapauksissa vapaan sivistystyön oppilaitokset ovat olleet mukana kaupungin hallinnoimassa yleissivistävän koulutuksen Osaava-hankkeessa.

Siirry sivun alkuun
Share/Bookmark

 

Siirry sivun alkuun suomeksi på svenska in english VSY/SBO